sebab awak comel, klik kat bawah ni :)

Sunday, 3 October 2010

cheff berjaya

hari ini aku cube mende baru. baru pertama kali buat la. kalu memasak aku dah selalu. cume lain sikit kali ni, sebab aku memasak nasik lemak.

ntahla kenapa aku ngidam makan nasik lemak. nak suwoh orang lain buat, berkurun la jawabnye. ingat buleh main order order je ke? huhu.

lagipun sekarang ni memang semangat nak makan tu bertambah. mahu tak nya. sekarang cuaca pun dah makin sejuk. walaupun masih dalam musim luruh. kalu suhu buleh sampai 9. buleh mati aku kalu tak makan. tengokla. aku selalu salahkan cuaca bila mood makan dah kembali. ayat nak bajet bukan sebab aku kuat makan la. beasela tu.

sebangun aku dari tidur tadi. aku mandi siap siap. buat ape yang patut. kemudian, tanye yg pakar (tukang masak masa depan saya) hehe. dye pun jawab lebih kurang. then, aku google la. camne nak buat. pastu aku fikir bahan apa yg aku ada.


so, aku pun mulakan operasi. ambik beras tu. basuh basuh cam masak nasik selalu. then aku potong potong halia sikit. masukkan dalam periuk nasik nan beras tu. n aku sediakan santan. aku kan gune santan serbuk. ni lagi satu masalah aku. pertama kali gune santan serbuk. mane la aku reti bajet. aku pakai bubuh jewk. buleh tahan pekat gak la santan tu. pastu aku buh je dalam beras tu. n masak la cm bease dlm rice cooker. mmg style. jap jewk, lampu rice cooker da tukar. terkejut gakla aku. 


g la aku tgk ape jadik. air dah kering. tapi nasik tak masak lagi. aku tambah air. n then lagi tukar kaler rice cooker aku. nasik tak masak juga. then aku tambah lagi air. tambah. tambah. dan tambah lagi. sampai aku dah penat dah. 


lastly, bak kata b, nasi lemak aku jadik bubur lemak. 
buleh tahan la bubur tu. haha.


mula-mula ingat nak masak le sambal ke hape ke. tapi, aku batalkan niat tu. sebab nasi dah jadi bubur. naseb bek la ada seorang hamba Allah tu nak makan sekali nan aku. dye masak tom yam da. aku on jewk, lagipun kiteowg mmg selalu mkn same. 

aku pun makan la bubur lemak bersama tomyam :)




ni nasik lemak tu sebelum dimasak. gaya tu dah ada. tapi apakan daya.



ni pula tomyam kegemaran.


dan ini makan malam saya.
bubur nasi lemak tomyam.

kalau siapa-siapa sgt mahir masak nasik lemak. kongsi la tips tips ek?
siyan la kat sy nie. makanan semua jadi canggih. sebab berstyle sgt. hehe.
(^_^)

3 comments:

Ameer said...

wahh..xpe2, jgn risau..biar x reti masak, yg penting tau makan..kn? ;)

cHaN said...

wahhh! sejak duk oversea ne dh pandai masak ko ea. haha

alinac lover said...

errr..apa masalah ngn masakan tu ek..terlebih air ke apa ye.saya pon xtahu masak nasi lemak.hehe


tp.kalo mcm gitu rupa dia..boleh wt bubur lambuk tu..asal x tarok ikan bilis ke dlm tu.msti sdp tu..tp mkn ngn tomyam layan gak..nyum2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...