sebab awak comel, klik kat bawah ni :)

Wednesday, 7 April 2010

清明節

hari ini baru cikgu ku terang sal mende nie. so, rini baru lah ku buleh cakap. sebab dah ada fakta. kang kalu maen tulis jewk. memang merepek la. mahu cakap sal 清明節 (qing ming jie). atau lebih dikenali sebagai 'clear-bright day' atau 'tomb sweeping festival'. walaupun sebenarnya baru saja berlalu. 5 april yg lalu.

actually memang ada story di sebalik citer neyh. sape na taw. boleh klik sini.tu lah sebenarnya sejarahnya. skang nie 'qing ming jie' disambut atas 2 aim la.
1) menyambut kedatangan Spring
2) mengingati mereka yang telah pergi.

sambutan ni disambut oleh semua orang di china. tak kira agama. sebab ini dah macam 1 adat la kat cini. tradition “传统” (chuan tong).


ape yang mereka buat selalunya,
pepagi mereka akan ke kubur. untuk membersihkan kubur.kemudian, mereka akan tinggalkan bunga nan buah serta makanan la buat si mati. berhampiran batu nisan mereka. betul ke batu nisan? tapi yang pasti atas kubur si mati.


pada sebelah petangnya pula, mereka selalunya kan keluar. bersiar-siar. walk in the nature. bersama keluarga. ni atas simbol menyambut kedatangan musim bunga nie la. mereka selalunya main layang-layang. sebab hari tu takde angin yang kuat, cikgu yg cakap.


ok. ini saja kisahnye. aku suka sambutan ni. sebab skowla aku cuti. tak payah g skowla sehari. :)


2 comments:

Iznie said...

waaa...nice info..
teruja baca..
ni budaya kat negara china ke?

salam kenal...
sekolah kat sana ke?

mrs.lovesick said...

yup. tapi taw skewt-skewt jewk la.
sbb baru ag skowla kat cini.
:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...