sebab awak comel, klik kat bawah ni :)

Sunday, 9 January 2011

Tazpunyeblog's 3rd Year Anniversary Contest

assalamualaikum.
apa khabar semua orang? malaysia macam mana? hujan lagi ke?
kat sini, dah hampir 2 bulan winter. salji?
tak turun turun lagi. 
hari ni, kita nak masuk contest yang ditaja khas oleh cik taz
bersempena dengan 3rd anniversary blog beliau.
tahniah ya! dah 3 tahun tu. hebat^^

tarikh tutup contest: 15 januari 2011
jum join! sementara stok masih ada. 

sebenarnya contest ni bagus sgt. sebab kita boleh share tips belajar.
ayuhhh. kita share tips-tips belajar; bersama cik tiena.

sebagai seorang pelajar> kita kena ada 3 perkara ni;

1)belajar sebelum kelas
2) buat keja sekolah
3)ulangkaji pelajaran tadi. selalu lepas kelas. buka buku balik, walaupun sikit.

tu perkara penting. yang ingin cari mood utk belajar.
buleh baca ni;

*cari KAWASAN YG SESUAI. selalunya ramai orang yang suka tempat sunyi. so, carilah. kalau tiena, tak kisah kat mana pun. yang penting, kena jauh dari laptop ni.

* jum MAKAN. ni sebenarnya nak ajak study, bukan ajak makan. tapi tiena suka makan. selalu time study, mesti makan. so, kalau tak makan sekali pun, mesti kene ready kan jugak makanan kat tepi. supaya rasa semangat sikit. jangan makan tak berhenti pulak. kang tak study!

* sediakan apa-apa bahan yang perlu. kalau tiena MUZIK. ya mp3
mesti ada sepanjang masa. tapi kalau yg tak suka tu pun buleh. dengar lagu time korang dah letih je. tak kan nak paksa jiwa raga baca buku lagi. lepak-lepak lu jap.

*MOOD korang kene betul. jangan rasa nak makan, g study pulak. tak tenang la. cari timing yang betul. kalau nantok, tidur. jgn merepek nak study. badan perlukan rehat. tapi, kalau dah jiwa memang takde mood study ni, korang kena paksa jugak diri study. tapi, paksa diri study time happy la. jgn tengah stress, paksa diri study. tak menjadi.

 kalau korang nak jadi pandai. hari-hari baca buku. jangan baca 1 buku pulak sehari. baca sikit-sikit. tapi jangan stop. confirm genius!

selamat mencuba!

saya tak pandai. sebab saya tak suka baca buku (:







 

1 comment:

Cz Aina said...

huhuhuhuhuhu....
ble dh keje rse nk study blik..
mse study dulu rse gedik nk keje..
pekkkkkk....padan muke sendiri..
huhuhuhuhu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...